Winkelwagen

Vlekken verwijderen

Het zal je maar gebeuren, je draagt je favoriete kledingstuk en ineens zit er een vlek in. Gaat dit er nog wel uit in de wasmachine? Dat kan natuurlijk iedereen overkomen, en hoeft niet altijd het einde van je kledingstuk te zijn. In deze blog geven wij je tips voor het verwijderen van verschillende soorten vlekken van kleding met producten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Met deze kennis kun jij wellicht nog langer genieten van jouw favoriete kleding!

Vet- en olievlekken uit kleding verwijderen

Last van vetvlekken in kleding? Dit is gemakkelijk op te lossen met water en afwasmiddel. Was de vlek zo snel mogelijk (bij voorkeur direct) met warm water en wat afwasmiddel. Dep het vervolgens droog met een stuk keukenpapier, de vlek zou nu verdwenen moeten zijn!

Ook van lederen kleding zijn vetvlekken te verwijderen. Dit kan simpelweg door de vlek goed in te wrijven met krijt. Laat het krijgt een nachtje inwerken en borstel het er ‘s ochtends weer af. Heb je een vetvlek gekregen in je wollen kleding? Dit is gemakkelijk te verwijderen door de vlek te wassen met koolzuurhoudend water. 

En heb je een ongelukje gehad met smeerolie? Ook hier hebben we een truc voor. Wrijf de vlek in met margarine en laat dit een half uur intrekken. Was het kledingstuk daarna op het gebruikelijke programma in de wasmachine. Eventueel kun je tussen deze twee stappen in ook nog een beetje terpentine op de vlek gieten. 

Zijden kledingstukken behandelen

Zijde is zo kwetsbaar dat een druppel water vaak al een vlek achterlaat. Maar wist je ook dat zijde een zelfreinigend vermogen heeft? Wrijf twee stukken van het zijden kledingstuk tegen elkaar ter hoogte van de vlek, de vlek zal hierdoor snel verdwijnen. 

Omdat zijde zo kwetsbaar is moet het heel voorzichtig behandeld worden, denk hier goed om met het wassen. Het wassen van zijde kan hooguit op 30°C met de hand of in de wasmachine met een fijnwasprogramma. Denk er bij zijde ook goed om dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, een kleine hoeveelheid is voldoende. Wasmiddel kan invloed hebben op de kwaliteit en het uiterlijk van je zijden kleding. Donkere kleuren zijde gaan snel afgeven en kunnen daardoor lichtere kledingstukken verkleuren. 

Inkt- en fruitvlekken uit kleding verwijderen 

Heb je tijdens het schrijven een inktvlek in je kleding gekregen, of is je kind uit school gekomen met inktvlekken in zijn of haar nieuwe shirt? Geen paniek, inktvlekken zijn zowel vers als opgedroogd nog te verwijderen uit een kledingstuk. 

  • Bij opgedroogde inkt: 

Week de vlek in karnemelk en laat dit een paar uren intrekken. Spoel het kledingstuk vervolgens uit met warm water.

  • Bij verse inkt:

Verse inkt is gemakkelijk te verwijderen door de vlek goed in te wrijven met zout en uit te spoelen met warm water. Mocht dit niet succesvol zijn kun je ook de vlek doordrenken met melk en flink wrijven tot de vlek verdwenen is.

Fruitvlek in de kleding? Was dan de vlek met een sopje van galzeep en spoel het uit met sodawater. Werkt dit niet? Doordrenk de vlek dan met citroensap voordat je het in de wasmachine stopt. 

Koffie- en wijnvlekken uit kleding verwijderen

Heb je tijdens het diner een koffie- of wijnvlek in je kleding gekregen? Dat valt nog op te lossen. 

  • Bij koffievlekken in kleding: 

Doe een eigeel en wat warm water in een klein flesje of afgesloten beker en schud dit flink. Breng het mengsel aan op de vlek door de flesopening tegen de vlek aan te houden en de fles om te keren. Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. 

  • Bij wijnvlekken in kleding:

Probeer de vlek direct droog te deppen met een stuk keukenpapier. Bestrooi de vlek vervolgens met een flinke laag fijn zout en laat dit een minuut inwerken. Spoel de vlek daarna direct uit met koud water. Werkt dit niet? Doe dan op een doekje wat afwasmiddel, water en azijn. Dep de vlek, wrijf daarna voorzichtig met een spons en spoel af met schoon water.

  • Bij hardnekkige rode wijnvlekken in kleding:

Verdrinkt de rode wijnvlek letterlijk door deze te doordrenken met droge witte wijn. Spons het vervolgens af zonder al te veel te wrijven. Doe het kledingstuk daarna in de wasmachine. 

Krimpen en verkleuren voorkomen

Katoenen kleding beschermen in de was? Dat kan. Voorkom verkleuren en krimpen met deze handige tips. Voorkom krimpen van je nieuwe katoenen kleding door het een hele nacht te laten weken in heel zout water voordat je het wast. 

Verkleuren voorkomen? Doe dan uw katoenen kleding tijdens de eerste was binnenste buiten en giet een glas witte azijn bij het spoelwater. Dit zorgt ervoor dat de verfstoffen worden gefixeerd. Katoenen broeken waar geen vlekken in zitten maar die u toch wilt wassen, kunnen zonder wasmiddel (of een klein beetje) worden gewassen met het spoelprogramma. Zo kan de broek niet verkleuren of krimpen maar is deze toch weer fris.

Make-up vlekken en hars

Foundation gemorst op je kleding? Verwijder foundation of lippenstiftvlekken gemakkelijk door deze in te spuiten met een beetje haarlak. Was daarna het kledingstuk in de wasmachine. Make-upvlekken in kledingstukken van suède zijn te verwijderen door een zachtjes over te wrijven met een potloodgum.

Heb je hars in je kleding gekregen? Wrijf de harsvlekken in met een doek waarop flink terpentine is gegoten. Wrijf de vlek daarna in met zeep en spoel het goed uit. Was hierna het kledingstuk in de wasmachine.

Kattenharen en rokerige kleding

Geen last van vlekken maar wel van veel kattenhaar in je kleding? Gebruik dan voor kledingstukken die onder de kattenharen zitten een haarborstel met daaromheen een oude nylonkous. Door de statische elektriciteit die dan ontstaat worden de haren aangetrokken. 

Rokerige kleding kan ook erg vervelend zijn, maar daar weten we ook iets op. als uw wollen kledingstuk naar rookt ruikt, leg het dan een half uurtje op de verwarming. De geur zal hierdoor snel verdwijnen. 

Kauwgom, schimmel- en bloedvlekken uit kleding verwijderen

  • Bij kauwgom: 

Leg het kledingstuk plat neer en bedek de kauwgom met ijsblokjes. Wacht een paar minuten tot de kauwgom hard geworden is. Daarna kun je de kauwgom voorzichtig van het kledingstuk af krabben. 

  • Bij schimmelvlekken:

maak de schimmelplek vochtig en wrijf ze in met een in wasmiddel gedoopte doek (of een in natriumcarbonaat gedoopte spons). Spoel de vlek daarna af met water en azijn en was in de wasmachine. 

  • Bij bloedvlekken: 

Los een aspirientje op in een beker koud water, giet het op de vlek en wrijf. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Kom ook eens langs bij Fifth Avenue Fashion in Enkhuizen

Ben je ook nog op zoek naar een nieuwe outfit? Kom eens langs bij ons in de winkel in Enkhuizen. Mooie en unieke kleding vind je bij Fifth Avenue, tijdloze items en verschillende stijlen. Zo slaag je er altijd in om er mooi en verzorgd uit te zien en jezelf hierdoor een boost te geven, en wist je al dat we ook over een breed assortiment accessoires beschikken? Naast de reguliere openingstijden kan je ook op afspraak komen shoppen. Neem contact met ons op en dan plannen we samen een tijd in. Leuk omdat bijvoorbeeld met een vriendin te doen. We zien je graag in onze winkel of in onze webshop!

 
Terug naar overzicht
Maandag
13:00 - 17:30
Dinsdag
10:00 - 17:30
Woensdag
10:00 - 17:30
Donderdag
10:00 - 17:30
Vrijdag
10:00 - 17:30
Zaterdag
10:00 - 17:00
Koopzondag
Gesloten