Winkelwagen

Kleding tips

Op deze pagina vind je tips over het onderhouden van je favoriete kleding, zoals het verwijderen van vlekken uit kleding en tips voor het wassen van zijde.

Vetvlekken

In kleding: gebruik water met afwasmiddel: was de vlek direct met warm water en wat afwasmiddel, dep het droog met een stuk keukenpapier.

Vet in leer

Wrijf de vlek in met krijt, laat dat een nacht inwerken en borstel het daarna af.

Smeerolie in textiel

Wrijf de vlek in met margarine, laat het een half uur intrekken en was het kledingstuk daarna op normale wijze in de wasmachine. Eventueel kan na het intrekken van de margarine en voor het wassen in de wasmachine terpentine op de vlek worden gegoten.

Vet in wol

Was de vlek uit met koolzuurhoudend water.

Fruit in kleding

was de vlek met sop van galzeep en spoel het daarna met sodawater uit. Wat ook helpt: doordrenk de vlek met citroensap voordat u het in de wasmachine stopt de vlek zal dan gemakkelijker verdwijnen.

Ingedroogde inkt op kleding

Week de vlek in met karnemelk, laat het een paar uren intrekken, spoel het daarna uit met warm water.

Verse inkt

Is de inkt nog vers wrijf het dan goed in met zout en spoel het met warm water uit. Of: doordrenk de vlek met melk en wrijf flink met uw handen totdat de vlek verdwenen is.

Zijde

zijde is zo teer dat een druppel water al een vlek geeft. Wrijf twee stukken van het zijden kledingstuk tegen elkaar ter hoogte van de vlek waardoor de vlek snel verdwijnt. Zijde heeft een zelfreinigend vermogen!

Rokerige kleding: Als uw wollen kleding naar rook ruikt kunt u het het kleding stuk een half uurtje op de verwarming leggen. De geur verdwijnt als bij toverslag.

Koffievlekken

doe een eigeel in een klein flesje of een afgesloten beker, doe er warm water bij en schud flink, breng het aan op de vlek door deze tegen de flesopening te houden en de fles vervolgens om te keren. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Make-up vlekken

foundation of lippenstiftvlek inspuiten met een beetje haarlak daarna het kledingstuk wassen in de wasmachine. -Vlekken in suede kledingstukken krijgt u eruit door er zachtjes over heen te wrijven met potloodgum.

Kattenharen

Gebruik bij kledingstukken die onder de kattenharen zitten een haarborstel met daar omheen een oude nylon kous. Door de statische elektriciteit die door het wrijven ontstaat worden de haren aangetrokken.

Kauwgom

Leg het kledingstuk plat neer en bedek de kauwgom met ijsblokjes. Wacht een paar minuten tot de kauwgom hard geworden is. De kauwgom daarna zachtjes van het kledingstuk krabben.

Antikrimp

Laat uw katoenen kleding een hele nacht weken in heel koud zout water voordat u het wast. Dat voorkomt dat ze krimpen bij de eerste wasbeurt.

Tegen verkleuren

Als u uw katoenen kleding voor het eerst wast keer het dan binnenste buiten en giet een glas witte azijn bij het spoelwater. De verfstoffen worden zo gefixeerd. Katoenen broeken waar geen vlekken in zitten maar die u toch voor de frisheid wilt wassen kunnen zonder wasmiddel (of een miniscuul beetje wasmiddel) worden gewassen/gespoeld met het spoelprogramma. Dit is een heel kort programma waardoor de broek niet verkleurt of krimt maar toch weer fris is.

Wijnvlekken

Dep de vlek onmiddellijk met een keukenrol. Giet er daarna een behoorlijk dikke laag fijn zout op, laat het een minuutje inwerken en spoel het daarna direct uit met flink koud kraanwater. Of: doe op een doekje een beetje afwasmiddel, water en azijn. Dep de vlek, wrijf daarna voorzichtig met een spons en spoel af met schoon water. Of: verdrink de rode wijn vlek letterlijk met droge witte wijn. Spons het af zonder te veel te wrijven en doe het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Hars

Wrijf de harsvlekken in met een doek waarop flink wat terpentine is gegoten. Wrijf de vlek daarna in met zeep en spoel goed uit. Was het kledingstuk in de wasmachine.

Schimmelvlekken

maak de vlekken vochtig en wrijf ze in met een in wasmiddel gedoopte doek (of een in natriumcarbonaat gedoopte spons).Spoelen met water met azijn en daarna in de wasmachine wassen.

Bloedvlekken

Los een aspirientje op in een beker koud water, giet het op de vlek en wrijf. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Tips voor het wassen van zijde

Zuivere zijde is heel teer en moet heel voorzichtig behandeld worden. Hooguit op 30 C met de hand of in de wasmachine met een fijnwasprogramma. Gebruik heel weinig wasmiddel: wasmiddel in gebreide zijde hebben namelijk invloed op kwaliteit en uiterlijk. Was alleen lichte unikleurige zijde in de machine. Zijde heeft als geen ander textiel de mogelijkheid om alle kleuren heel intens op te nemen. Daardoor kan het gebeuren dat de kleuren bij het wassen van bonte stoffen op elkaar afgeven. Donkere kleuren gaan bloeden en kunnen daardoor lichte garneersels verkleuren. Zijden kant kunt u reinigen door het in een koud sopje (met een beetje wasmiddel) iets uit te knijpen, goed te spoelen en vochtig vanaf de achterkant te strijken. Voor zijde kunt u beter alleen een handwarm sopje van zeep nemen. Knijp het stuk met de hand licht door en wring het niet uit, maar verwijder het water enigszins door het stuk in de hand te rollen. Zwarte zijde behoudt zijn glans als u het niet in water, maar in zwarte thee wast. Deze tips komen uit het boekje WASSEN en schoonmaken van Christina Zacker.

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00 - 17:00
Woensdag
10:00 - 17:00
Donderdag
10:00 - 17:00
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 17:00
Koopzondag
Gesloten